Industriell & Retro inredning | För ett tidlöst hem

Industriell & Retro inredning | För ett tidlöst hem

  • Personlig service
  • Enhetsfrakt 59 kr
  • Klarna / Swish

Vio Ljusfabrik

Det skiljer sig oerhört mellan ljus kvalitetsmässigt och i vad ljus innehåller, skillnanden är stor på det som vi sen eldar upp och andas in. Vio Ljusfabrik har tillverkat ljus sedan 1962 enligt gamla hantverkstraditioner och kämpar för att bibevara tillverkningen i Vedum Sverige. Cirka 80% tillverkar de av sitt sitt ljussortiment själva i fabriken i Vedum. Vi älskar ljusen förutom att de vackra att se på, för deras fantastiska brinnegenskaper med många brinntimmar, och för dem många vackra modellerna & färgerna av stearinljus och spiralljus.

Läs mer
Stäng
Filtrera:

Färg

Sedan 1400-talet har man använt ljus av talg eller vax för att lysa upp under dygnets många mörka timmar. Talgdankar gav dock inte så mycket ljus och droppade och osade. Det fanns även bivaxljus, men dessa var en var en dyrbar lyxvara som användes av de rika.

Michel Chevreul upptäckte i början av 1800-talet att talg och feta oljor är blandningar av fast fett (stearin och margarin) samt flytande fett (oelin). Han exprimenterade länge för att kunna separera de olika fetternaoch år 1825 sökte han patent på sin metod och sterainljus kunde produceras i större skala. Svenskarna var dock tveksamma till att stearinljus var lika bra som vaxljus eller bättre än talgdankar. Under början av 1900-talet minskade försäljningen när det elektriska ljuset gjorde intåg i landet, och de förbättrade fotogenlamporna gav ett starkare ljus. Senare på 1960-talet vände trenden och man började använda ljus som stämningshöjare.

I dagsläget är det inte många ljusfabriker som har bredd och mängd i sitt sortiment och som fortfarande har tillverkningen kvar i Sverige.

 

 

Produkten har blivit tillagd i varukorgen