Ten Island Seafarm är ett spännande tångodlingsföretag från Hälsö i Göteborgs norra skärgård som säljer sina produkter genom oss på Magasin 11, där vi ligger ett stenkast från Hälsö där odlingen finns i havet.
Rökt tångsalt burk 60 g - Ten Island Seafarm
Torkad sockertång burk 10 g - Ten Island Seafarm
Ten Island Seafarm drivs av Cassandra och Dick på Hälsö, där de också bor. Företaget har funnits sedan 2020 och är en småskalig tångodling av svensk tång, där de som tångbönder skördar färsk tång för hand och levererar direkt till kund under Mars/April. Det som inte levereras färsk torkas varsamt eller vedröks och så har de ett antal produkter som ni hittar här i webbshoppen. Att odla svensk tång i våra hav är klimatsmart, eftersom näring, belysning och gödning sköts helt av naturen. Tången används som en exklusiv krydda och innehåller umami, vilket fungerar som en smakförstärkare i matlagning, bakning och desserter. Tång blir alltmer populärt och väcker nyfikenhet – testa havets bruna guld!
Använd den torkade tången som en krydda precis som salt eller peppar. Den går också att använda som näringsförhöjare i brödbak och som strössel på det mesta. Vi har även en bohuslänsk tånggin på systembolaget och många använder den torkade tången i drinkar, med och utan alkohol. Gör ditt egna jodberikade salt genom att blanda sockertång och havssalt. Sen är det väldigt gott tillsammans med sötsaker, testa tång i ditt bak eller när du gör hemmgjord sylt.
Vår kund Sabina på Hönö hon lagar mycket mat med vår tång på DineToWine, hon har gjort detta receptet: 2 dl solrosfrön, 1 dl pumpafrön, 1 dl hackad blancherad/torkad sockertång, 1 dl sesamfrön, 1 dl linfrön, 2 msk fiberhusk, 2 msk mandel- mjöl, ½ tsk flingsalt, 4,5 dl vatten, 1 msk olivolja, ½ dl vallmofrön. Blanda allt utom vallmofrö och flingsalt. Bred ut smeten tunt på bakplåtsklädd plåt. Strö över vallmofrö och salt.et Grädda i 80 min i 160 grader i varmluft. Ta ut och bryt i bitar, njut.
Ta en pizzadeg, färdig eller hembakad. Bre ut ett tunt lager med creme fraiche, riv över västerbottenost, lägg på tunna skivor av rödlök, strö över torkad sockertång. In i ugnen på pizzasten och lägg sedan på lite creme fraiche, löjrom och vi föredrar koriander och torkad sockertång. Här kan man även toppa ned nyskalade räkor.
Såhär gör du: Ta 75 g (mandlar, pinjenötter eller solroskärnor), 2 nävar med smulad torkad sockertång, några blad från örter (gärna nässlor, maskrosblad, persilja, basilika), lite rivet ekologiskt citronskal, 2 dl mild olivolja, 50 g parmesan eller pecorino, 1 tsk havssalt. Blanda och tillsätt havssalt om det behövs.
När grillen ändå skall tändas passar det utmärkt att bjuda på lite bubbel och Tånggratinerade ostron. Öppna ostronen enligt konstens regler och lägg på en bit Tångsmör – smör, rivet citronskal och blanda i torkad naturell och rökt tångsalt. Gratinera på grillen tills smöret smält och servera direct! RRåraka 4 st med sockertång
Recept från Sabina Dine2wine, Ta 2 fasta råa potatisar och riv grovt, 1 msk smulad sockertång, 1 dl grovt riven parmesanost, 1 msk rapsolja och rikligt med smör vid stekning. Toppa med svartpeppar och salt. Topping på smetana, hackad gräslök, dillkvistar, skalade räkor & löjrom.
Produkten har blivit tillagd i varukorgen